Bu yazımızda son zamanlarda sıklıkla duyulan siberkondria terimine ilişkin olarak bilinmesi gereken hususlara değiniyoruz. İşte konuya ilişkin tüm detaylar…
Siberkondria, bir kişinin kendinde duyduğu bir rahatsızlığı internet üzerinden araştırması ve ilk çıkan bilgilere göre kendisine bir teşhis koymasıdır. Örneğin bir hastalığın belirtilerine bakıp, belirtilerin bu çoğunun veya bir bölümünün bulunması halinde kendisinde de o hastalıktan olduğunu zannetmesidir.
Kişiler siberkondria nedeniyle basit bir semptomu çok farklı yerlere çekip psikolojik olarak yanılgıya kapılabilir. Mesela internet sitesinde ufak bir rahatsızlığın nedeni olarak büyük bir hastalık gösterilebiliyor olabilir ve okuyucu bunu okuduğu zaman kendisinin büyük bir hastalığa kapılmış olduğunu sanabilir. Siberkondria özellikle bizim ülkemizde son zamanlarda sık görülen durumlardan biridir. Bunun temel nedeni ise insanların devlet hastanelerinde randevu bulmakta zorlanması ve özel hastanelerin de epey pahalı olmasıdır.
Günümüzde insanlar doktora gitmekten ziyade internet üzerinden araştırmalar yapmakta ve kendisine teşhisler bulmaktadır. İnternetin doğru kullanımı aslında oldukça faydalıdır yani bir hastalıkla ilgili olarak araştırma yapmak yanlış olarak kabul edilemez ancak araştırmanın sonucunda psikolojik olarak yanılgılara düşmemek önem arz etmektedir. Dolayısıyla kişi bir rahatsızlık hissediyorsa eğer mümkünse iyi bir doktora gitmeli –ve kendisine teşhis koydurmalıdır.