Modern dünyanın gelişen teknolojileri arasında olan sinyal işleme teknolojisi, sosyal etkileşimlerin kesişme noktasında bulunmaktadır. Yazımızda sinyal işleme teknolojisine ilişkin bilinmesi gereken temel unsurlara değineceğiz.
Günümüzde yaygın olan sinyal işleme teknolojisi, bilgi paylaşma ve iletişim kurmayı geliştirmekte, dijital hayatın arkasındaki bilim olarak işlev görmektedir. Günümüzde kullanmakta olduğumuz elektronik cihazları, fiziksel olayların veri temsillerini modellemekte olan bir elektrik mühendisliğini gerektirmektedir ve bu mühendislik dalı tarafından yapılmakta olan analizler ile modellemeler sinyal işlemeye dayanır.
Sinyal işleme bilgisi, telefon, sinema sistemi, güvenlik sistemi gibi unsurlarda kontrol sağlayabilmek için kullanılabilmektedir. Sinyallerin bir yerden diğerine verimli, hızlı şekilde iletilebilmelerini sağlayabilir. Bunun yanı sıra sinyaller insanlarca algılanmayan bilgileri sağlayabilmek için geliştirilebilmekte veyahut manipüle edilebilmektedir. Sinyallerin dijital olarak işlenmesi, yüksek hız ve doğruluk avantajlarını mümkün kılmaktadır.
Tahmin gücünden yararlanma hususunda makine öğrenimi, bilgisayar bilimiyle istatistikleri bir araya getirip teknolojiye adeta yön verir. Ölçülen bir sinyal üzerinde gerçekleştirilmekte olan çeşitli manipülasyonlar veyahut dönüşümlerden oluşmakta olan sinyal işlemede yumuşatma, filtreleme, Wavelet Analysis, Transform gibi terimler öne çıkmaktadır.
Filtreleme teriminin anlamı, istenmeyen özelliklerin filtrelenmesi ve ilgi alanlarının bileşenlerinin ortaya çıkarılmasıdır. Wavelet Analysis, 1D gerçek veyahut karmaşık sinyallere yönelik dalgacık katsayılarını hesaplamakta olup, evrişim iki veri kümesinin evrimi, çeşitli veri yumuşatma, sinyal işleme veyahut kenar algılama türlerine öncelik olarak kullanılabilmekte olan genel bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır.