Nintendo EAD tarafından geliştirilen ve Nintendo tarafından yayınlanan Super Mario 3D World + Bowser’s Fury oyununu masaya yatırıyoruz.
Platform oyunları arasında dünyanın en bilindik serilerden olan Super Mario, günümüzde yeni oyunlar kazanmaya devam etmektedir.
Nintendo’nun sahip olduğu en güncel konsol olan Nintendo Switch için ve aynı zamanda Wii U için piyasaya sürülen Super Mario 3D World + Bowser’s Fury video oyunu, çıkış yapması ile bir anda platform oyunları dünyasında dikkatleri üzerine çekmişti.
Super Mario 3D World tabiri caizse 8 yıl sonra Switch konsollarına geldi. Yeni bir oynanış ve hikaye stilini içerisinde barındıran Bowser’s Fury ile birlikte gelen paketi inceleyecek olursak; . Mario’nun ezeli düşmanı olarak bilinen Bowser, siyah bir maddenin etkisi altında, öncekine nazaran çok daha tehlikeli bir hale gelmiştir. Oyundaki amacımız Bowser’ı ele geçirmiş olan siyah maddeyi temizlemek olup, hikaye açısından oyun açıkçası çok da derin bir içerik sunmuyor. Oyunun başlangıç bölümünde oynayabileceğiniz dört karakter bulunmakta olup, dört karakterden birini seçip her biri farklı konseptle oluşturulmuş bölümleri oynayabiliyorsunuz. Karakterlerden Peach, yavaş yürür ancak havada süzülebilir, Toad, daha hızlı koşar ama zıplama konusunda kötüdür. Luigi yükseğe iyi zıplar ama dengesi bozuktur, Mario ise her işi kendine yetecek kadar yapabilir. Bu noktada oyuncu kendi zevkleri doğrultusunda ve oyunu geçme konusundaki kabiliyetleri göz önüne alarak seçim yapabilir.
Oyunun en büyük problemi ise oyuncuların büyük çoğunluğunun sahip olmadığı bir konsola çıkıp burayla sınırlı kalması gibi gözüküyor. Ancak elbette Nintendo’nun elindeki en büyük kozun Super Mario olduğunu , bu nedenle oyununun bu platforma özel olarak kalması konusunda ısrarcı olmasının beklendiğini belirtmek gerekiyor.
Her bölümün farklı bir konsepte sahip olup farklı oynanış stili sunması oyunun değerlendirilmeye alınması gereken en önemli artılarından biridir. Oyun içerisine yerleştirilen müziğe veya zıplamamıza göre yer değiştiren zeminler, borular içerisinde yolu bulmaya çalıştığımız labirentler gibi farklı bölüm tasarımları, gelecek seferde ne olacağı konusunda oyuncuyu heyecanlandırıyor.
Oyunun dikkat çeken eksikliklerinden birisi ise üç boyutlu olduğunu iddia eden bir oyun olsada sabit kamera açılarıyla oyuncuları kısıtlamasıdır. Oyunun maksimum 4 kişiye kadar çoklu oyuncu desteğinin bulunduğunu da belirtmek gerekiyor. Oyunun 4 kişiye kadar olan çoklu oyuncu modunda bir taraftan bölümü tamamlamaya ,bir taraftan en fazla puanı toplayıp birinci olmaya çalışıyorsunuz. Modun genel itibariyle eğlenceli olduğunu ancak oyundaki bazı bölümlerin sadece bir kişi için tasarlanmış olduğunu belirtmek gerekiyor. Çok oyunculu modun online desteğinin olması ise bu noktada avantaj sağlıyor. Evde beraber oyunu oynayacak biri yoksa, internet üzerinden başkalarıyla oynayabiliyorsunuz.
Super Mario 3D World’ün Switch versiyonunun oyuna ufak tefek yenilikler getirdiğini belirtmek gerekiyor. Örneğin karakter orijinal oyuna nazaran daha hızlı bir şekilde hareket edebiliyor. Aynı zamanda fotoğraf modu da oyuna dahil edilmiş olup böylece oyun içerisinde kolayca fotoğraf çekimleri yapabiliyorsunuz. Ancak kamera açısından sabit olması istediğiniz gibi fotoğraf çekmeniz konusunda size biraz engel oluyor. Öte yandan Bowser’s Fury, 3D World’ün yanına eklenmiş bir DLC paketi gibi gözükse de, aslında oyuna girdiğiniz zaman çok daha fazlası olduğunu görüyorsunuz. Örneğin sabit kamera yerine tamamen bizim kontrolümüzde olan kamera ile Lapcat Gölü bölgesini serbest bir şekilde gezebilme gibi bir imkanınız oluyor. Oyunda Lapcat Gölü bölgesinde serbest bir şekilde gezip altın ve Cat Shine toplayabilirsiniz. Belirli bir zaman içerisinde tamamlanması gereken bazı yarışlara da katılabilmektesiniz.
Bowser’s Fury ile ilgili eleştirilecek temel nokta ise yeni bir oyun için kısa olmasıdır.Bu bağlamda ana görevleri tamamlamak için 4 saat yetmektedir. Bowser’in uyandığı bölümlerde ise belirli bir süre uykuda kalan Bowser, uyanacağı zaman hava kapanmakta, yağmur başlamakta ve müzik değişmekte. Tamamen uyandığında ise haritada gizlenen bazı yerler aktif hale gelmekte ve Bowser’in dikenleri yağmaya başlamakta. Zaman zaman da çeşitli ateş saldırıları ile karşı karşıya kalmaktayız. Bowser genelde bağırıp çağırıp bir karmaşaya sebebiyet veriyor ancak sonra tekrar yatıyor.
Netice itibariyle Super Mario 3D World + Bowser’s Fury’nin iki farklı oyuna sahip olan çok iyi bir paket olduğunu, platform oyunlarından hoşlanan her oyuncunun oynaması gereken bir yapım olduğunu söyleyebiliriz. Fiyatı 60 Dolar oyun paket, fiyat etiketinin hakkını vermeyi de başarmakta. Çünkü içerisindeki iki oyunu tek başınıza bitirmeye çalıştığınızda en az 15 saatinizi alacak.
Öne çıkan artıları:
- Çevrimiçi oyuncu modunun olması
- Fotoğraf modunun eklenmesi
- Bowser’s Fury’nin yeni bir tecrübe sunması
- Bölümlerdeki çeşitlilikler
Öne çıkan eksileri:
- 3D World yeniliklerinin sınırlı olması
- Bowser’s Fury içerinin kısa sürmesi