Akıllı telefon kullanıcılarının pek çoğu şarj cihazlarıyla işleri bitse dahi onları prizde bırakmaya devam etmekte. Peki bu davranış doğru mu? Sürekli prizde bırakılan şarj cihazlarının boştayken dahi harcadığı elektriğe şaşıracaksınız.
Elektrik tüketimi günümüzde önemli israflardan biri. Artık teknoloji tamamen evimize yerleşmiş durumda ve elektrik tüketimini bu husus doğrudan artırmakta. Aynı zamanda kullanıcı alışkanlıkları da evin elektrik tüketiminde çok büyük bir rol oynamakta.
Akıllı telefon kullanıcılarının çoğu, telefonlarını şarj ettikten sonra şarj cihazını prize takılı bir şekilde bırakmakta. İşte şarj cihazları bu süre zarfı boyunca elektrik tüketmeye devam ediyor.
Türkiye’de 1 kWh elektrik enerjisinin ücreti yaklaşık 70 kuruşa denk gelmektedir. 1000w ibareli bir elektrikli cihaz 1 saatte 1 kWh yani 70 kuruş elektrik harcamaktadır.
5W güç ibareli bir şarj cihazı üzerinde yapılan bir testte 5W güç tüketen bir şarj cihazı birkaç gün boyunca prizde boşta bırakıldı. WhatsUp Pro aracılığıyla yapılan ölçümler ile harcanan gücün yok denecek kadar az olduğunu ortaya koydu ve buna göre söz konusu şarj cihazı bir ayda 135 watt güç harcadı. Açıkçası bu, kişisel anlamda çok fazla elektrik tüketildiği anlamına gelmiyor ancak ülke bazında düşündüğünüz zaman her ay 135 watt gücün boşuna kullanıldığı anlaşılıyor ve bunu yıl bazında düşündüğünüz zaman milyonlarca insanın yaşadığı ülkemiz için bir maddi külfet ve enerji israfı söz konusu oluyor.