SVG Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazımızda SVG tanımına değiniyor, SVG dosyasının nasıl açılabileceğine ilişkin bilinmesi gereken unsurlara yer veriyoruz.

SVG bir dosya formatıdır. Özellikle grafik tasarımcılar ile web tasarımcıların yaygın olarak kullandığı resim dosya formatı olarak karşımıza çıkar. SVG uzantısını günümüzde popüler olan tarayıcılar zaten desteklemektedir.

SVG yani Scalable Vector Graphics, ölçeklendirilebilir vektör grafikleri, bilindik olan PNG, JPG gibi resim formatlarının pixel alt yapısı yerine vektör alt yapısına odaklanmasıyla dışına çıkar. Bu bağlamda söz konusu formatlardan ayrılır.

Vektör alt yapısına sahip olan SVG, böylece son derece kolay düzenlenebilmektedir. SVG dosya formatı XML tabanlıdır ve sıkıştırılabilir, taranabilir bir yapıya sahip olma özelliği bulunmaktadır. Profesyonel olmayan CSS bilgisi ile rahatça SVG dosyasının biçimlendirilmesine imkan sağlanmaktadır. Bunu gerçekleştirmek için de IDE, metin editörü gibi araçlara yer verilmektedir.

SVG’nin belli başlı avantajları:

  • Kod desteğine sahiptir.
  • Dosya içinde belirtilen özellikleri animasyona çevirme özelliği vardır.
  • Dosya boyutu küçüktür.
  • Çözünürlük kalitesi bozulmaksızın şekillendirilmesi mümkündür.

SVG, genel itibariyle web tasarımcılarınca çokça kullanılmakta olup, kullanım alanı olarak çok geniş bir yelpazesi bulunmaktadır. SVG, düzenlenebilir yapı ve esnek yapısıyla tercih edilmekte olup, vektör tabanlı, basit metin editöründe kod desteğiyle kullanılabilmesi gibi imkanlar da karşımıza çıkmaktadır. Bir SVG dosyasını açabilmek için yazılımlar, destekleyen tarayıcılar, metin düzenleyiciler ve programlardan yararlanabilirsiniz. Anlaşılır, esnek bir yapısı bulunması sebebiyle SVG dosyalarının oluşturulup açılması kolay bir süreç olup, bunun için en başta Adobe Illustrator kullanılabilmektedir.

SVG dosyalarını açabileceğiniz başlıca programlar CorelDraw Graphics Suite, Google Chrome, Gimp, CADSoftTools ABViewer ve Inkscape programlarıdır. XML tabanlı olan SVG dosyaları metin editörlerinde kullanabilmek mümkündür. Önceden oluşturulan dosyaları SVG dosyası olarak kullanabilmek adına çeşitli araçlardan yararlanılabilmektedir.

Cevap bırakın