Bu yazımızda telefondan silmeniz gereken uygulamalara değiniyoruz. İşte konuya ilişkin detaylar…
Günümüzde oldukça fazla mobil uygulama bulunmakta ve bunlar farklı kategorilere ayrılmakta. Cihazda fazla uygulama barındırmak ise risk teşkil etmekte. En iyi ihtimalle cihazı yavaşlatmakta. Bu nedenle kullanıcıların ihtiyaç duymadığı uygulamaları “Nasıl olsa bir gün kullanırım” diyerek cihazlarında kurulu halde bırakmasının yanlış olduğu kanaatindeyiz.
Bize göre bazı uygulamaların cihazınızda durarak fazladan alan işgal etmesine gerek yok. Bu noktada isim vermeden, hangi kategorideki uygulamaları kullanmamanız gerektiği ile ilgili olarak bilgiler vereceğiz.
Pil tasarruf uygulamaları
Bazı uygulamalar elbette şarj konusunda katkı sunabilir ancak pil tasarruf uygulamalarının, genel olarak bakıldığında çok büyük bir kısmı tabiri caizse pil tasarrufu sağlamanın dışında her şey yapar. Gerçekten de şarj ömrünüzü uzatma taraftarı iseniz, bu tarz pil tasarruf uygulamaları kullanmak yerine cihazınızın arka planda çalışan uygulamalarını kısıtlayıp ekran parlaklığını azaltmanız genel olarak yeterli olacaktır. Zaten Android telefonlarda ek bir uygulamaya gerek duymadan cihazı güç tasarruf moduna da alabiliyorsunuz.
Kullanmayacağınız varsayılan uygulamalar
Bazı üreticilerin yaptığı anlaşmalar gereği cihazı ilk satın aldığınızda bile içinde onlarca varsayılan uygulamalar olur. Bu bizce son derece gereksiz bir durum. Kullanıcılara kullanıp kullanmayacaklarının belli olmadığı uygulamaları varsayılan olarak yüklü sunmak sıkıntılı bir uygulama. Kullanıcıların çoğu da bu tarz uygulamaları genelde kaldırmadan bırakıyor. Oysa kullanmayacağınız uygulamalar varsayılan olarak gelse bile eğer silmenize yetki veriliyorsa silin. Eğer silme yetkiniz yok ise uygulamanın çalışmasını durdurarak devre dışı bırakın.
Üçüncü parti mağaza uygulamaları
Üçüncü parti uygulama mağazalarını kullanmanızı önermiyoruz. Aslında tek mağaza uygulaması kullanmak tekelleşme açısından kötüdür ancak günümüzde Android tarafında Play Store, IOS tarafında da App Store güvenli olup, diğer uygulamaların denetleme derecesine güvenilmiyor. Aynı zamanda Android’in sahibi Google, iOS’un sahibi de Apple olduğundan bu iki şirketin resmi mağazaları daha güvenli gözüküyor.
Bilinmeyen kaynaklardan indirilen uygulamalar
Resmi mağazalar haricindeki kaynaklardan indirilen uygulamaların cihazda bulunması sorun teşkil edebiliyor. Bu nedenle bilinmeyen kaynaklardan indirilen uygulamaları kullanmamanızı öneriyoruz.