Valentina Tereshkova Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İlk kadın astronot olan Valentina Tereshkova hakkında bilinmesi gerekenlere yer veriyoruz. İşte Valentina Tereshkova hakkındaki ayrıntılar…

Bolşoye Maslennikovo’da 1937 yılında Dünyaya gelen Valentina Tereshkova, ilk kadın astronot unvanı bulunan bir mühendis ve aynı zamanda siyasetçi olup, 1961 yılında Sovyetler Birliği Komünist Partisi’ne dahil olan Valentina Tereshkova, Amerika ve Sovyetler Birliği arasındaki uzay yarışı sırasında Uzay’a giden ilk kadın olmayı hedefliyordu. İki ülkenin olası bir savaş öncesinde soğuk savaş sürecinde birbirine karşı moral üstünlüğü kurmaya çalıştığı biliniyordu ve Uzay Yarışı’nın başlangıç yıllarından Sovyetleri Birliği’nin hedefinde olabildiğince fazla sayıda ilke imza atmak bulunuyordu.

Gagarin’in 1961 senesinde uzaya çıkan ilk insan olmasından sonra Sovyetler Birliği bu sefer bir kadını uzaya göndermeyi hedefledi ve bu bağlamda yeni bir teknoloji oluşturmadan saygınlık kazandırmayı merkezine aldı. Uzaya gönderilecek kadında aranan özellikler arasında adayların 30 yaşının altında olması, 170 cm’den kısa ve 70 kilodan hafif olması yer alıyordu. Aynı zamanda aranan bir şart da adayın paraşütçülük konusunda tecrübeli olması idi. Tereshkova da o dönem her ne kadar pilotluk deneyimi olmasada 126 paraşüt atlayışı yapması sebebiyle programlama alındı. Kozmonotların Dünya’ya döndükleri zaman yere çarpmadan saniyeler önce paraşüt açması gerektiğinden ve önemli bazı bilgileri iyi öğrenmeleri gerektiğinden 18 ay boyunca eğitim de aldı. Eğitim sürecinde uçuşlar, paraşüt atlamaları, merkezkaç sınamaları ve pilotluk ile ilgili derslere tabi tutuldu. Bu kapsamda Treeshkova eğitim alan beş kadından biriydi ve eğitimin sonunda uzaya gidecek ilk kadın olarak seçildi.

Vostok 5’in çıkmasından sonra Tereshkova, kendi uçuşu için hazırlıklar yapmaya başlamış olup 16 Haziran 1963 günü sabahı Tereshkova ve yedeği, uzay giysilerini giyip fırlatma rampasına doğru yöneldiler. Vostok 6, tek bir uçuş ile önceden uçan Amerikan astronotlarının toplam zamanından daha fazla uçuş süresi kaydetmiş olup, bu yüzden uçuşunun çoğunda bulantı ve fiziksel rahatsızlıklar yaşamıştır. Vostok 6, Dünya yörüngesinde 48 kez dolanmıştır ve ardından Kazakistan’ın kuzey doğusuna paraşüt ile iniş yapmıştır.

Döndüğünde milyonlarca çiçek ile karşılanan Tereshkova, görevinin ardından ulusal ve uluslararası bir rol model oldu. Kadınlarla ilgili pek çok kongrede görev yaptı ve Dünyayı çeşitli konuşmacı rolleri ile gezdi. Aynı zamanda Milletvekili olan ve Sovyet Kadın Komitesi’nin başına geçen Tereshkova, Uluslararası Kültür ve Dostluk Birliği’nin de başkanlığını gerçekleştirmiştir. Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra dahi siyasi anlamda aktif kalan Tereshkova, günümüzde de Rusya’da bir kahraman ve rol model olarak görülmeye devam etmektedir.

Cevap bırakın