Teknoloji dünyasının en popüler uygulamalarından WhatsApp’ı kuran kişileri yakından tanımaya nedersiniz? İşte Brian Acton ve Jan Koum hakkında bilgiler…
Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla beraber yazılım dünyası da bambaşka bir alana çevrildi. Akıllı telefon yazılımlarının sayısı günümüzde son derece fazla. Çok kısa bir süre içerisinde çok fazla mobil uygulama üretildi ve hayata sunuldu. Bunların bazıları ise akıllı telefonların ilk dönemlerinden beri bizlerle beraber. WhatsApp uygulaması da bunlar arasında en dikkat çeken yazılımlardan biri olarak kendisini gösteriyor.
WhatsApp, akıllı telefonlar üzerinden veya bilgisayar aracılığıyla, internet bağlantısının olduğu her yerden ücretsiz olarak iletişim kurmaya yarıyor. İki kişi telefon numaralarını ekledikleri taktirde rahatlıkla mesajlaşabiliyorlar ve hatta görüntülü arama yapabiliyorlar. Peki bu dahiyane uygulamayı hangi iki girişimci ortaya çıkardı? WhatsApp platformunun kurucuları Brian Acton ve Jan Koum olarak kabul edilmektedir. Bu iki genç girişimci, reklamsız, hilenin olmadığı ücretsiz bir mesajlaşma platformu kurma ilkesiyle yola çıktı ve uygulamalarını da bu şekilde tanıttı. Yani WhatsApp ilk kurulduğu zamanlarda Signal ile neredeyse aynı yol haritasını çizmişti.
Brian Acton ve Jan Koum ikilisi, Yahoo’da uzun bir süre çalıştı ve ardından dünyayı dolaşma fikriyle Yahoo’daki işlerinden ayrıldılar ancak kısa bir süre içerisinde birikimlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan ikili bu düşüncesinden vazgeçerek Facebook’a iş başvurusu yaptı. Ancak iş başvuruları Facebook tarafından kabul edilmedi. İki ortaktan biri olan Jan Koum , Ocak 2009’da bir iPhone satın aldı ve App Store platformunu keşfedip oradan ilham alarak sanal market aracılığıyla ulaşabilecekleri kitle potansiyelini düşündü. Böylece büyük bir atılım yapmaya karar verdiler.
Jan Koum’un aklına ilk olarak insanların profillerine ruh hallerini yazıp rehberdeki kişilerle paylaşabilecekleri durum fikri geldi ve arkadaşı Acton ile birlikte bir diğer arkadaşları Alex Fishman’ın kapısını çalıp, iOS geliştiricisi aramaya başladılar. Bu doğrultuda Rus geliştirici Igor Solomennikov ile tanıştılar. Uygulamaya Türkçe “Nabersin , Ne Var Ne Yok?” anlamlarına gelen WhatsApp ismi verildi ve uygulama üzerinde çalışmalar yapılarak insanların birbirleriyle iletişim kurması sağlanmaya başlandı.
Hem Jan Koum hem de Brian Acton projelerini tanıtabilmek için arkadaşlarından yardım istedi ve onlara projelerini anlattı ancak genel olarak olumlu tepkiler alamadılar. Uygulama aynı zamanda sürekli çöküyordu ve bu durum Jan’ı karamsar bir yapıya sürükeldi. Jan bunun üzerine yeni işler aramaya başladı ancak Brian ona özgüven aşılamaya çalıştı ve birkaç aya daha ihtiyaç duyduklarını ifade etti. İkili tekrar mücadele etti ve Haziran 2009’da Apple anlık bildirim fonksiyonunu dünya genelinde aktif hale getirdi. Bundaki amaç insanların yüklü uygulamalar kullanarak gelişmelerden her an haberdar olabilmesini sağlamaktoı. İşte bu WhatsApp uygulamasının tam da ihtiyacı olan şeydi. Böylece kullanıcıların sürekli olarak etkileşimde kalabilmesi sağlanacaktı. İkili WhatsApp uygulamasını revize etmeye başladı ve bir kullanıcının durumunu değiştirdiği an rehberindeki arkadaşlarına bildirim gelmesini sağladı. Bu durum ikilinin çevresi tarafından da olumlu karşılandı. Uygulama eğlenceli bulunmaya başlandı.
İnsanlar birbirlerine geç uyandıklarını veya bir yerde olduklarını ifade etmek için bile anlık bildirimleri kullanıyorlardı ve WhatsApp böylece kısa bir süre içerisinde göze batan uygulamalardan biri haline geldi. Artık WhatsApp’ın internet tabanlı bir hale bürünmesinin vakti gelmişti ve bu doğrultuda çalışılmaya başlandı. Zaman içerisinde yalnızca yazılı mesajlaşmayı mümkün kılan sürümü aktif eden ikili, en önemli sürümünü ise WhatsApp 2.0 Beta ismiyle yayınladı. İnsanlar yalnızca telefon numarasıyla girerek operatör ücreti ödemen mesajlaşmayı oldukça sevdi ve yaygın olarak kullanmaya başladı. Aynı zamanda basit olması ve neredeyse her telefonda kullanılabilmesi sayesinde epey yaygın bir hale geldi.
Facebook zaman içerisinde WhatsApp’ın daha da büyüyeceğini biliyordu ve Şubat 2014’te uygulamanın kurucularını ikna ederek 19 Milyar dolar karşılığında WhatsApp’ı satın almayı başardı. Ardından uygulamadaki abonelik ücreti kaldırıldı ve WhatsApp tamamen ücretsiz hale geldi ancak gizlilik konusunda bazı soru işaretleri ortaya çıktı çünkü Facebook gizlilik konusunda bazı skandallarla sıklıkla anılıyor. Zaten Facebook, WhatsApp’ı satın aldıktan kısa süre sonra kullanıcı profil fotoğraflarını, telefon numaralarını ve durumlarını ana şirketle paylaşıma açtı. Bu karar uygulamanın kurucularını da rahatsız etti ancak bunu daha önce düşünmeleri gerekiyordu.
WhatsApp’ın kurucularından Brian Acton, Eylül 2017 tarihinde Signal Foundation kuruluşu ile ilgilenmek üzere Facebook’tan ayrıldı. Veri gizliliği ile ilgili Facebook’la anlaşamayan Jan Koum da görevinden ayrıldı.