Xiaomi MIUI Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Xiaomi tarafından uzun yıllardır kullanılmakta olan MIUI arayüzü ile ilgili olarak bilgiler veriyoruz. İşte konuya ilişkin detaylar…

Xiaomi markası 11 yaşını tamamlamış olup, Çin merkezli en büyük akıllı telefon markalarından biri olarak kabul edilmektedir.

MIUI arayüzü ile kısa sürede popüler olan Xiaomi, bunu biraz da arayüzünün iOS ile benzerlik göstermesine borçluydu. Zaten Xiaomi markası Çin’in Apple’ı olarak anılıyordu.

İlk MIUI Sürümü

Xiaomi MIUI için her yıl yeni bir sürüm piyasaya sürülmekte olup, ilk MIUI sürümü MIUI V1’di. Android 2.1 Froyo tabanlı olan ilk MIUI sürümü, global pazara 20 Eylül 2010’da sunulmuştu. Mi 1 ismini referans alan MIUI V1 arayüzü, Android-iOS sentezli ilk Xiaomi ara birimini karşımıza çıkarmıştı.

İkinci olarak çıkan arayüz MIUI V2 oldu. V2 arayüzü, ilk sürümüyle kendi iç pazarında büyük bir kitle elde eden Xiaomi’nin asıl hamlesiydi. Android 2.1 tabanlı olarak gelen sürüm daha sonra Android 2.3.6 güncellemesini almıştı.

MIUI V3 – V4

2012 yılında MIUI V3 arayüzünün tanıtımı gerçekleştirdi. Arayüzün beta süreci Android 4’e geçişi hızlandırdı. Önceki sürümlere nazaran daha estetik bir versiyon sunuldu. MIUI V4 ise 2013 yılının Şubat ayında duyuruldu. Android 4.0.4 tabanlı olan arayüz ile popülerleşmesini sürdüren Xiaomi, antivirüs sitemini de ilk kez Xiaomi cihazları için kullanıma sunmuştu.

MIUI V5

Xiaomi’nin MIUI V5 arayüzünün belirgin bir farkı bulunuyordu çünkü yıllardır devam eden tasarım çizgisinden vazgeçmişti. MIUI V5 ile devrim yapan Xiaomi, yeni tutulan ikonları MIUI arüazyüzünün bu sürümüyle kullanıcılarla buluşturdu. Sürümün Çin versiyonunda Google servislerinin kaldırılması ise dikkat çekmişti.

MIUI 6 ve 7

Xiaomi tarafından 29 Ağustos 2014 tarihinde MIUI 6 arayüzünün tanıtımı gerçekleştirildi. V takısı bu sürümle beraber isimden kaldırıldı. Aynı zamanda ikonların daha fazla basitleştirilmesi dikkat çekti. MIUI 6 arayüzü Android 5.0.2 sürümü üzerine kuruluydu.  MIUI 7 arayüzü ise pek çok fonksiyonda yenilik sunmasıyla dikkat çekiyordu. Örneğin veri tasarruf modu, çocuk modu, dnd modu gibi fonksiyonlar sunuldu. Bunun yanında bootloader kilidi bu versiyonla sunuldu ve bu versiyonla beraber tanıtılan tüm telefonlarda bu koruma bulunmaya devam etti.

MIUI 8 ve 9

MIUI 8 arayüzünün duyurusu 2016 yılında yapıldı. Çift uygulama, ikinci alan gibi büyük özellikleri içerisinde barındırmasıyla dikkat çekti. Güncelleme içerisinde simge değişiklikleri ve ufak çaplı arayüz değişikliklerini de barındırmakta idi. MIUI 9 ise 2017 yılında kullanıcılarla paylaşıldı. Xiaomi markası ülkemizde de bu yıllarda ismini duyurmaya başlamıştı. MIUI 9 arayüzünün sunduğu pek çok fonksiyon bulunuyordu. Bunlardan bazıları; Yeni geçiş efektleri, bölünmüş ekran, yüz tanıma sistemi gibi fonksiyonlardı.

MIUI 10 ve 11

MIUI 10 arayüzü ile Xiaomi daha çok oyunculara odaklandı. Ancak aynı zamanda XiaoAl isimli sesli asistanını bu versiyonda sundu. Yine kamera tarafında önemli düzeltmeler de sundu. MIUI 11 arayüzünün duyurusu ise 22 Ekim 2019 tarihinde yapıldı. Klasik ikonlara güncellemeyi de bu sürümle getiren Xiaomi, yeni ikonlarla beraber ultra güç tasarruf modu, yeni animasyonlar, karanlık mod gibi fonksiyonları dahil etti.

MIUI 12 ve 12.5

İlk kez 2020 yılının Nisan ayında duyurusu gerçekleştirildi. iOS işletim sisteminde yer almakta olan çeşitli özellikleri barındırmaktaydı. Aynı zamanda iOS bildirim ve görev çubuğuna benzer bir fonksiyonu bulunuyordu. MIUI 12.5 ise geçtiğimiz yılın sonlarına doğru duyuruldu. MIUI 12 üzerine bazı eklemeler sundu. Örneğin duvar kağıtları ile ilgili değişiklikler, optimizasyonlar ve yeni ses efektleri dahil edildi.

Xiaomi arayüzleri genel olarak tasarım yapısı sayesinde sevilmekte ancak bugları nedeniyle de pek çok kez eleştirilerin hedefi olmaktadır.

Cevap bırakın